De Trakehnerstoeterij


Geschiedenis van het ras
De Trakehner is oorspronkelijk een Oost-Pruissisch legerpaard dat gefokt werd in het onherbergzame
grensgebied van noord-oost Polen met Rusland en Litouwen. De paarden moesten hard, sober en comfortabel zijn zodat de ruiters uren in zadel konden zitten. Overdag dienden ze als transportmiddel (voor de kar of onder het zadel) en daarnaast werden ze ingezet voor wedstrijden die de officieren met elkaar hielden.

In 1732 is het Trakehnerstamboek opgericht en daarmee is de formele fokkerij gestart.
Het stamboek laat géén paarden uit andere fokrichtingen toe zodat het eigen ras zuiver blijft.
Slechts de Engelse- en de Arabische volbloed zijn bij de ontwikkeling van het ras betrokken. Zij brachten uithoudingsvermogen, soberheid, hardheid en adel mee. Alle andere invloeden zijn uitgesloten.
In de ruim 250 jaar van zijn bestaan heeft de Trakehner zich ontwikkeld tot een modern sportpaard dat hoog in het bloed staat. Een paard met rijtypische eigenschappen, een werkwillig karakter en een hoog ontwikkeld instinct. Kortom: een paard dat nog steeds dicht bij de natuur staat en toch aan alle eisen voldoet die wij tegenwoordig aan sportpaarden stellen.

De Trakehnerfokkerij kent geen specialisatie in bijvoorbeeld een spring- of dressuurrichting. De goedgekeurde dekhengsten moeten over beide talenten beschikken.
In tegenstelling tot het Trakehnerstamboek dat geen vreemd bloed toelaat, maken andere fokrichtingen veel gebruik van Trakehnerhengsten. Op deze manier zijn Doruto, Gribaldi en Hohenstein (dressuur), Marco Polo en Amagun (springen) uitgegroeid tot internationale tophengsten.
naar boven

Uitgangspunten Stoeterij De Garst
In de jaren ’70 van de vorige eeuw is de paardensport in Nederland massaal tot ontwikkeling gekomen.
De aanzet hiervoor lag in de jaren ’60 toen het traditionele landbouwpaard met behulp van de Engels volbloed en ook met ander vreemd bloed werden doorgefokt tot “modern” sportpaard. Dit was de tijd van de F1-producten (Gelders- of Groningsras x Volbloed).
De jaren ’70 werden gedomineerd door nieuwe verbeteraars zoals de hengsten Kristal, Lector en Luitenant Generaal die extra sportkwaliteiten aan de paarden toevoegden.
In de dressuursport vielen de kinderen van de Trakehnerhengsten Doruto,Frostwind en Feisal op. Zij blonken uit in aanleg, werklust, hardheid en karakter. De aankoop van de eerste Trakehnermerrie Goldona was al snel een feit. Goldona was een dochter van Herbststurm uit een merrie van Kassio.
De vader van Kassio was de stempelhengst Abglanz die hoofdzakelijk als verbeteraar in de Hannoveraanse fokkerij is ingezet.

Binnen onze fokkerij hebben wij de beste bewezen hengsten ingezet die de Trakehnerfokkerij kent zoals:TCN Partout
 

Deze hengsten in combinatie met onze merries staan garant voor paarden die voldoen aan de hoge uitgangspunten van onze fokkerij:
 

Sinds de start van onze Trakehnerfokkerij in 1974, doen wij geen concessies op het gebied van kwaliteit.
Alleen paarden die voldoen aan onze hoge eisen krijgen bij ons een goede opvoeding en worden netjes aangereden of in de sport uitgebracht.
naar boven

Lijnen: Goldona en Goldsaar
Goldona is de stammoeder van onze fokkerij. Zij is 29 jaar oud geworden en heeft de basis gelegd voor onze stoeterij waar inmiddels ruim 100 veulens zijn geboren.
Goldona heeft 17 kinderen gebracht van diverse hengsten.
Haar eerste kind, Goldelfe, een dochter van Elfenglanz heeft met José Haaksman in de Lichte Tour gelopen. Na haar sportcarrière is ook Goldelfe ingezet voor de fokkerij.
Goldona’s dochter Goldanna (1984) liep nog tot 2007 in onze weilanden, en haar laatste kind is een dochter  van TCN-Partout.

Goldsaar met veulensGoldsaar, kleindochter van Goldona met als vader de Engels Volbloed Saros xx heeft de fakkel van Goldona in onze fokkerij overgenomen. Ze heeft M-dressuur gelopen, maar moest haar sportcarrière door een ongeval afbreken .Ze is helaas op 20 jarige leeftijd in 2005 overleden.
Goldsaar bracht 8 kinderen van diverse hengsten.
Twee dochters worden ingezet in onze fokkerij en een derde dochter sluit zich daar volgend jaar bij aan.
naar boven

Toegevoegde prestatielijnen
Om te voorkomen dat onze fokkerij strandt (inteelt) hebben wij regelmatig “nieuw bloed” uit de beste prestatielijnen aangekocht:

 

 

 

 

naar boven

Eigen foktoppers
 

naar boven


Sport

Prestaties in de sport :
 

naar boven